مشاوره حقوقی رایگان در خصوص نحوه طرح دادخواست خلع ید با وکیل پایه یک دادگستری و قبول وکالت پرونده های ملکی۲ ۲۳۰ ۲۳۰ ۰۹۱۲
در این نوشتار بر آنیم تا مبحث خلع ید را به عنوان یکی از پرتکرارترین دعاوی ملکی مورد بررسی قرار دهیم :
خلع ید
خلع ید ، دعوای مالک رسمی مال غیرمنقول علیه متصرف غیر قانونی است. اگر کسی ملکی را بدون اینکه حقی بر آن داشته باشد و بدون رضایت مالک تصرف کند غاصب محسوب شده و مالک رسمی ملک میتواند از طریق دادخواست، خلع ید غاصب و اجرتالمثل مدت زمان تصرف را از طریق محاکم حقوقی مطالبه نماید. مبنای قانونی این امر ،ماده ۳۰۸ قانون مدنی و مبنای فقهی آن قاعده ” الناس مسلطون علی اموالهم” می باشد.
برای طرح دادخواست خلع ید وجود همزمان این سه شرط لازم است:
الف) مالک بودن خواهان : مهمترین رکن دعوای خلع ید، اثبات مالکیت خواهان بر ملک موضوع دعوا است؛ بنابراین در مواردی که اصل مالکیت، محل مناقشه میباشد، باید پیش از طرح عوای خلع ید، مالکیت خواهان قطعی شود.از این رو ارائه سند رسمی مالکیت و یا دادنامه دادگاه مبنی بر اثبات مالکیت خواهان در دعوی خلع ید الزامی است .
ب)تصرف خوانده
ج)غیرقانونی و غیرمجاز بودن تصرف (غصبی بودن تصرفات خوانده مطابق ماده ۳۰۸قانون مدنی)
خلع ید از ملک مشاعی به این صورت خواهد بود که چنانچه خواهان دعوی خلع، یکی از مالکین مشاع بوده و خوانده از مالکین نباشد، از کل ملک خلع ید صورت میگیرد. اما در مورد تصرف، تابع مقررات مشاعی است. یعنی اگر مالک یک بیش از یک نفر باشد، طرح دعوی خلع از طرف یک نفر آنها نیز کافی است.
مشاوره حقوقی رایگان در خصوص نحوه طرح دادخواست خلع ید با وکیل پایه یک دادگستری و قبول وکالت پرونده های ملکی
۲ ۲۳۰ ۲۳۰ ۰۹۱۲
تفاوت تصرف عدوانی و خلع ید :
به جهت شباهت زیاد بین دو مبحث تصرف عدوانی و خلع ید، مواردی از تفاوت های بین این دو مبحث را بر می شماریم:
۱ – یکی از بارزترین تفاوت های خلع ید و تصرف عداونی این است که دعوای خلع ید را فقط مالک رسمی که سند مالکیت داشته باشد می تواند اقامه کند ،اما دعوی تصرف عدوانی از طرف غیرمالک نیز قابل طرح است.درواقع عنصر اصلی در بحث تصرف عدوانی ” تصرف در مال غیرمنقول ” است ولی در بحث خلع ید عنصر اصلی “مالکیت مال غیرمنقول” است. درواقع در دعوای خلع ید می توان از سند مالکیت به عنوان یک دلیل محکمه پسند جهت اثبات دعوی استفاده کرد اما در دعوای تصرف عدوانی حتی ارائه سند مالکیت تنها میتواند به عنوان یک اماره قضایی جهت احراز تصرف سابق مورد استناد دادگاه قرار گیرد.
۲- همانطور که بیان شد دعوای تصرف عدوانی هم به صورت حقوقی و هم به صورت کیفری قابل طرح و پیگیری است اما دعوای خلع ید یک دعوای حقوقی است که صرفا قابل طرح در مراجع حقوقی است.
۳ – دعوی تصرف عدوانی یک دعوای غیر مالی محسوب می شود و هزینه دادرسی آن هم بر اساس دعاوی غیرمالی محاسبه می شود اما دعوی خلع ید یک دعوی مالی است و هزینه دادرسی آن با توجه به دعاوی مالی و براساس قیمت منطقه ای ملک محاسبه می شود.
۴ – رای دادگاه مبنی بر تصرف عدوانی را بلافاصله بعد از صدور حکم و پیش از قطعیت حکم می توان اجرا نمود اما دعوی خلع ید تا زمانی که حکم دادگاه قطعیت پیدا نکرده قابلیت اجرا نخواهد داشت.
مشاوره حقوقی رایگان در خصوص نحوه طرح دادخواست خلع ید با وکیل پایه یک دادگستری و قبول وکالت پرونده های ملکی
۲ ۲۳۰ ۲۳۰ ۰۹۱۲
وکیل خلع ید