مجازات رباخواری : در اصطلاح عرفی ، ربا خواری به این معنی است که ربا دهنده پولی را به ربا گیرنده بدهد و در ازای آن پول (که به عنوان قرض داده شده است )، هم اصل پول را پس بگیرد و هم سود مدت زمانی که پول در نزد ربا گیرنده میباشد را از وی بگیرد. دین اسلام نیز ربا را اعلان جنگ با خدا و رسولش و از گناهان کبیره دانسته و رباخواری به شدت در آیات قرآن تقبیح شده است.
ماده ۵۹۵ قانون مجازات اسلامی نیز رباخواری را جرم دانسته و برای آن مجازات تعیین کرده است.
هر نوع توافق بین دو یا چند نفر تحت هر قراردادی از قبیل بیع، قرض، صلح و امثال آن جنسی را با شرط اضافه با همان جنس مکیل و موزون معامله نماید و یا زاید بر مبلغ پرداختی، دریافت نماید ربا محسوب و جرم شناخته میشود. مرتکبین اعم از ربادهنده، رباگیرنده و واسطه بین آنها علاوه بر رد اضافه به صاحب مال به شش ماه تا سه سال حبس و تا (۷۴) ضربه شلاق و نیز معادل مال مورد ربا به عنوان جزای نقدی محکوم میگردند.
قانونگذار برای سه دسته از افراد مجازات تعیین کرده و آنهارا مجرم دانسته است. اول کسی که ربا می دهد، دوم کسی که ربا میگیرد و سوم کسی که واسطه بین ربا گیرنده و ربا دهنده می شود .
پس اگر قرض دهنده مبلغی بیش از آنچه قرض داده را پس بگیرد رباخوار محسوب می شود.ممکن است جرم ربا از طریق چک و سفته صورت بگیرد بعنوان مثال شخصی ۱۰۰ میلیون تومان قرض بگیرد و یک چک به سررید دو ماه به به مبلغ ۱۱۰ میلیون تومان به قرض دهنده بدهد.
با توجه به حرمت شرعی و ممنوعیت قانونی ربا، تمامی معاملات ربوی باطل و بلااثر محسوب میشود.اگر دو نفر طی توافقی اعم از کتبی و یا شفاهی معامله ربوی منعقد کنند و بعدا به مشکل بربخورند ، با توجه به اینکه ریشه این معاملات باطل و غیرقانونی می باشد دادگاه برای دادخواست هایی تحت عنوان الزام به تحویل سود معامله ربوی و یا زیاده بر مبلغ معاملات بربوی ، قرار رد دعوی صادر خواهد کرد.
ربا به دو شکل ممکن است محقق شود:
ربای قرضی: به این معنی که مقرض بهره ای معین را در قبال قرض از مقترض دریافت کند بعنوان مثال ۵۰ میلیون قرض بدهد و در سررسید تحویل ۶۰ میلیون پس بگیرد.
ب)ربای معاملاتی: زیاده ای است که یکی از طرفین معامله از طرف دیگر دریافت کند،به شرطی که عوضین از نظر جنس، وزن و…یکسان باشند.
سوال اینجاست که اگر فردی از روی ناچاری و به اضطرار اقدام به اخذ ربا کند، آیا بازهم مجرم است و مجازات می شود ؟ قانونگذار، اضطرار رباگیرنده را از مصادیق رافع مسئولیت کیفری برای وی قلمداد کرده است و درصورت اثبات اضطرار از مجازات معاف می شود بعنوان مثال اگر فردی برای تهیه هزینه عمل جراحی فرزندش، مجبور به قرض مبلغ و پرداخت ربا باشد به واسطه اضطرار در پرداخت ربا، شخصی رباگیرنده مجرم نیست و تنها ربادهنده مجرم قلمداد میشود و باید مجازات شود.
مطابق تبصره ۳ ماده ۵۹۵ قانون مجازات اسلامی بین “پدر و فرزند” و بین “زن و شوهر” ربا وجود ندارد چرا که یک اعضای یک خانواده هستند و دارایی شان مشترک است.اما سوالی که وجود دارد این است که چرا درخصوص مادر چنین استثنایی در شرع (و به تبع آن در قانون ) پیش بینی نشده ؟ و اگر فرزندی از مادر خود پول قرض بگیرد(یا بالعکس) و بیشتر بدهد مرتکب ربا شده باید مجازات شود!!!!!
بر اساس قاعده نفی سبیل هم و طبق قوانین شرع مقدس ، اگر مسلمانی از کافر ربا دریافت کند، بازهم جرم نبوده و عملیات ربوی مجازات نخواهد داشت.
سلام لطفا میتونی کمکم کنی در مورد ربا خواری
لطفا کلیه اسناد و مدارک خود را در خصوص رباخواری به یکی از شبکه های مجازی شماره ۰۹۱۲۲۳۰۲۳۰۲ ارسال تا مشاوره حقوقی دقیق با وکیل برایتان انجام گردد .