یکی از راه های قانونی ساده و اسان برای اثبات نسب پدری اماره ای قانونی به نام اماره فراش است که مصادیق قانونی ان نیز در مواد ۱۱۵۸ و ۱۱۶۰ قانون مدنی و در حقوق ما پیش بینی شده است .
مشاوره حقوقی رایگان با وکیل
۲ ۲۳۰ ۲۳۰ ۰۹۱۲
نشانی دفتر وکالت ما :
تهران میدان فردوسی نرسیده به استاد نجات اللهی کوچه نیائی پلاک ۷ ممیز یک دفتر وکالت و مشاوره حقوقی رایگان
فراش در لغت به معنای بستر است و در اصطلاح کنایه از شوهر است ..اماره فراش یا اماره ابوت در حقوق ما عبارت است از اینکه طفلی که از یک زن و شوهر به دنیا امده باشد فرزند شوهر فرض می شود و ملحق به او است.
در واقع این اماره ی قانونی (اماره فراش ) توجیه و دلیلی است برای حفظ بنیان خانواده و جلوگیری از بروز اختلافات خانوادگی و از جمله حفظ عفت و عصمت زن در جامعه و به مصلحت جامعه است. در ضمن باید گفت اماره فراش در واقع یک نوع اقرار ضمنی شوهر مبنی بر اینکه اطفال متولد از زنی که به عقد نکاح خود در اورده است متعلق به اوست نیز دانست.
شرایط اجرای اماره فراش
- حالتی است که طفل در زمان زوجیت زن و مرد (قبل از انحلال نکاح )متولد شده باشد .مطابق ماده ۱۱۵۸ قانون مدنی (طفل متولد در زمان زوجیت ملحق به شوهر است . مشروط بر اینکه از تاریخ نزدیکی تا زمان تولد کمتر از ۶ ماه و بیشتر از ۱۰ ماه نگذشته باشد. پس حتما باید نزدیکی صورت گرفته باشد و حتما هم کمتر از ۶ماه و بیشتراز ۱۰ ماه نگذشته باشد.
حالتی است که طفل بعد از انحلال نکاح زن و مرد متولد شده باشد.که این خود شامل ۲ مورد است :تولد طفل بعد از انحلال نکاح و قبل از ازدواج مجدد زن : که در این خصوص هم طبق ماده ۱۱۵۹ قانون مدنی عمل می شود یعنی طفل متولد شد در زمان زوجیت ملحق به شوهر است . مشروط بر اینکه مادر هنوز شوهر نکرده باشد و ا تاریخ انحلال تا روز ولادت طفل بیشتر از ده ماه نگذشته باشد.
۲-این حالتی است که طفل بعد از ازدواج مجدد زن متولد شود که بر اساس ماده ۱۱۶۰ قانون مدنی درصورت انحلال نکاح پس از وقوع نزدیکی باشد و زن مجددا ازدواج کند و طفلی متولد شود طبق ماده ۱۱۶۰ قانون مدنی طفل ملحق به شوهری است که الحاق طفل به ان طبق مواد بالا ممکن باشد اگر چنانچه الحاق طفل به هر دو شوهر ممکن باشد طفل متعلق به شوهر دوم است مگر اینکه قرائن و اماراتی خلاف ان اثبات شود.
مشاوره حقوقی رایگان با وکیل
۲ ۲۳۰ ۲۳۰ ۰۹۱۲
لعان وقاعده فراش
یکی از کاربرد هایی که قاعده فراش ،حرمت ابدی به واسطه لعان است.
ماده ۱۰۵۲ قانون مدنی در این باره می گوید:( لعان باعث حرمت ابدی می شود.) برای این که لعان تحقق پیدا کند دو مورد باید وجود داشته باشد که عبارتند از: اول ، نسبت زنا دادن به زن ، و دوم، انکار کردن
فرزند است والبته این درمودی است که مرد فرزندی که متعلق به اوست را انکار می کند. طبق قاعده اماره الفراش، کودکی که در فراش زوجین تولد یابد ، از ان پدر خواهد بود. اگر شوهر بعد از به دنیا امدن طفل ، انکار یا سکوت اختیار کند، انکار کند که بچه مال اوست سپس ادعا کند طفل از طریق زنا متولد شده است و از طرف دیگر نتواند این موضوع را از راه های دیگر اثبات کند ،اینموضوع می تواند از طریق لعان صورت گیرد.
با صورت گرفتن لعان عقد نکاح فسخ می شود و زوجین بر یکدیگر حرام ابدی می شوند و پدر از فرزند ارث نمی برد. کودک متولد از نزدیکی هم به کسی تعلق دارد که در اشتباه بوده است. ماده ۱۱۶۵ قانون نیز بیان شده است و در فرضی که وطی به شبهه تحقق یابد و زن شوهر داشته باشد و شوهر زن هم با او مجامعت کند، در صورت وجود شرایط قاعده فراش، طفل به با استفاده از این قانون به شوهر تعلق پیدا می کند.