دادنامه غیابی صادره از جانب دادگاه حقوقی قابل واخواهی میباشدبرای واخواهی دادنامه حقوقی خود با ما مشاوره حقوقی رایگان نمائید .
مشاوره حقوقی رایگان با وکیل دادگستری
۲ ۲۳۰ ۲۳۰ ۰۹۱۲
نشانی دفتر وکالت ما :
تهران میدان فردوسی نرسیده به استاد نجات اللهی کوچه نیائی پلاک ۷ ممیز یک دفتر وکالت و مشاوره حقوقی رایگان
در دادرسی اصل بر این است که اصحاب دعوا در جلسه رسیدگی حضور داشته باشند تا بتوانند از خود دفاع کنند . واخواهی در نظر گرفتن مهلتی برای اعتراض خوانده ، نسبت به احکامی است که در غیبت او صادر شده است .
احکامی که غیابی صادر می شوند قابل اعتراض و واخواهی در همان دادگاه صادر کننده رای می باشد. دادگاهی که حکم غیابی صادر میکند قابلیت واخواهی آن حکم را نیز ذیل رای قید می نماید . برای واخواهی و شروع رسیدگی باید اقدام به ارائه دادخواست واخواهی کرد ، دادخواست واخواهی در برگه مخصوصی ارائه می شود و در این دادخواست باید مشخصات واخواه ( نام و خانوادگی ، اقامتگاه و …) ومشخصات حکم غیابی که راجب آن واخواهی شده است ذکر شود .
به چه حکمی غیابی می گویند ؟
حکم دادگاه حضوری است مگر اینکه خوانده یا وکیل یا قائم مقام آن یا نماینده قانونی وی در هیچ یک از جلسات حضور نداشته باشد وبه طور کتبی نیز دفاع نکرده باشد یا ابلاغیه ای که به آنان شده واقعی نبوده باشد (ماده ۳۰۳ قانون آیین دادرسی مدنی).
حکم غیابی تنها مربوط به خوانده می باشد و در مورد خواهان چه در دادگاه حضور داشته باشد چه در دادگاه حضور نداشته باشد حکم حضوری محسوب می شود در صورتی که دادگاه بدون حضور خوانده برگزار شود و حکم به نفع خوانده باشد حکم غیابی محسوب نمی شود.
افراد ذی صلاح جهت ارائه دادخواست واخواهی در امور حقوقی
جهت ارائه دادخواست واخواهی اصحاب دعوای نخستین و در صورت نبودن آنها وکیل – قیم – نماینده قانونی هر یک صلاحیت ارائه دادخواست را دارند.
در صورت ورشکسته شدن شخص مدیر تصفیه می تواند دادخواست دهد.
در صورت فوت شخص وارثان او میتوانند دادخواست واخواهی دهند.
تفاوت واخواهی در امور حقوقی و امور کیفری
- در امور کیفری واخواهی تنها برای جرائم حق الناسی صورت میگیرد و برای جرایم حق اللهی امکان پذیر نیست ولی در امور حقوقی واخواهی در همه دعاوی صورت می پذیرد.
- اگر مهلتی که برای واخواهی در امور کیفری هست منقضی شود تنها در صورتی مهلت دوباره به شخص داده می شود که حکم دادگاه از طریق ابلاغ واقعی صورت نگرفته باشداما در امور حقوقی ، در صورت نبودن ابلاغ واقعی و هم در صورتی که شخص دارای عذر موجه برای عدم حضور خود باشد مهلت جدید برای واخواهی در نظر گرفته می شود.
واخواهی درقانون آیین دادرسی مدنی
چه حقی برای کسی که در دادگاه رسیدگی حضور ندارد و حکمی علیه او صادر می شود به وجود می آید ؟
محکوم علیه غایب حق دارد به حکم غیابی اعتراض کند که به این اعتراض واخواهی می گویند ( ماده ۳۰۵ )
مهلت واخواهی
مهلت واخواهی از احکامی که غیابی صادر شده اند برای کسانی که مقیم کشور هستند ۲۰ روز و برای که خارج از کشور هستند ۲ ماه از تاریخ ابلاغ حکم خواهدبود مگر اینکه شخص بتواند ثابت کند که در این مهلت واخواهی برای او مقدور نبوده است . که در این صورت باید دلایل موجه خودرا ضمن دادخواست به دادگاه صادر کننده رای ارائه کند . اگر دادگاه ادعارا موجه دانست قرار قبولی دادخواست واخواهی را صادر میکند و اجرای حکم متوقف می شود.
جهات زیر عذر موجه است :
بیمایر که مانع حرکت است
فوت یکی از والدین ، یا همسر یا اولاد
حوادث قهریه : سیل ، آتش سوزی ، زلزله
حبس بودن یاتوقیف به نحوی که نتوان در مهلت مقرر ارائه دادخواست نمود.
جهت اجرای حکم غیابی و ضایع نشدن حق محموم علیه قانون چه تدبیری اندیشیده است ؟
اجرای حکم غیابی منوط به معرفی ضامن معتبر یا اخذ تامین متناسب از محکوم له خواهد بود ( تبصره ۳ ماده ۳۰۶ قانون آیین دادرسی مدنی ) تا اگر محکوم علیه غایب بعد از اجرای حکم ، واخواهی نماید و بعد از رسیدگی حکم به نفع او صادر شود خواهان ملزم به جبران خسارت ناشی از اجرای حکم اولی به واخواه باشد ( ماده ۳۰۷ قانون آیین دادرسی کیفری ).
آیا واخواهی یک شخص درموضوعی که افراد متعددی در آن وجود دارند ، تاثیر گزار برحق انان نیز می باشد ؟
رایی که پس از رسیدگی واخواهی صادر می شود فقط نسبت به واخواه و وا خوانده موثر است و شامل کسانی که واخواهی نکرده است نمی شود مگر اینکه رای صادره در خصوص موضوعی باشد که حق افراد در آن قابل تجزیه و تحلیل نیست ، در این صورت شامل کسانی که مشمول حکم غیابی بوده ولی واخواهی نکرده اند نیز می شود
آیا پس از صدور حکم غیابی رای اجرا می شود ؟
واخواهی دارای دو اثر تعلیقی و جبرا ن خسارت می باشد ، به این معنا که پس از صدور حکم غیابی ، اجرای حکم تاپایان مهلت ۲۰ روزه معلق می شود . چنانچه واخواهی پس از اجرای حکم مطرح شود و حکم به نفع خواهان صادر شود خواهان ملزم به جبران خسارت وارده به واخواه است (مطابق ماده ۳۰۷ قانون آیین دادرسی مدنی ).
نمونه دادخواست واخواهی نسبت به رای غیابی
بسمه تعالی
ریاست محترم دادگاه خانواده، شعبه ………
با سلام
اینجانب …….، فرزند ………، به شماره ملی………، در خصوص پرونده شماره………. با موضوع ………… مراتب اعتراض خود، نسبت به دادنامه غیابی شماره ……… در تاریخ ……….. را به شرح زیر، خدمت آن مقام محترم عرض می نمایم:
خواهان محترم، با ارائه مدارکی، نظیر برگه های عدم حضور این جانب در کلانتری، جهت تحویل فرزند مشترک، در روزهای ملاقات تعیین شده توسط دادگاه، همچنین، استشهادیه محلی، مبنی بر اعتیاد مضر اینجانب، متقاضی محدود شدن ساعات ملاقات بنده با دختر ۹ ساله مان شده اند. دادگاه محترم نیز، با عنایت به مدارک فوق، ساعات ملاقات را از دو روز در هفته، به سه ساعت در بهزیستی شماره….. به آدرس………….. کاهش داده اند.
با توجه به اینکه بنده معتاد به هیچگونه مواد مخدری نبوده و حاضر به انجام آزمایش، به دستور دادگاه نیز می باشم و با نظر به اینکه علت عدم حضور بنده، تحویل طفل، توسط ایشان در پارک نزدیک منزل خودشان بوده، از آن دادگاه محترم، تقاضای رسیدگی مجدد و نقض رای صادره را دارم. مدارک مثبت ادعای اینجانب (متن پیامک ها) مبنی بر تحویل فرزند، در پارک نزدیک منزل ایشان نیز، قابل ارائه به دادگاه محترم می باشد.
دادنامه غیابی صادره از جانب دادگاه حقوقی قابل واخواهی میباشدبرای واخواهی دادنامه حقوقی خود با ما مشاوره حقوقی رایگان نمائید .