لوث چیست ؟ گاهی قرائن و اماراتی موجب ظن قاضی به این امر که شخصی مرتکب جرمی شده ونحوه ی ارتکاب جرم به چه شکل بوده است می شود .
مقدمه
هنگامی که جرمی رخ می دهد و شرایط و اوضاع و احوال به نحوی می باشد که نشان از مجرم بودن متهم است و برای قاضی ظن وقوع جرم توسط متهم به وجود بی آید در اینجا لوث محقق شده است در این هنگام چنانچه شاکی دلایل کافی برای انتساب جرم به متهم و و متهم دلایل کافی برای دفاغ از خود ندارشته باشد هر دوی آنها می تواند از قسامه استفاده کنند (از قسامه تنها برای اثبات گناهکاری یا بی گناهی استفاده می شود ) .
حق استفاده ازقسامه ابتدا برای مدعی به وجود می آید و پس از خواهان این حق برای متهم به وجود می آید و می تواند برای اثبات بی گناهی اش قسم بخورد و مجددا بار دیگر با قسامه دعوا را مجددعلیه متهم طرح کند . حالتی نیز پیش می آید که خواهان از متهم درخواست قسم می کند ، در این حالت اگر متهم قسم نخورد محکوم به پرداخت دیه می شود . و همچنین مقام قضایی وظیفه دارد که در صورت استناد طرفین به قسامه ، دلایلی که سبب تحقق لوث شده است را درحکم خود ذکر کند.
جهت اطلاع بیشتر نسبت به دیه و قصاص اینجا را کلیک بفرمائید.
اجرای قسامه
در رابطه با قتل عمد ۵۰ نفر مرد باید از طرف شاکی قسم بخورند که متهم قاتل است یا چند نفر باشند که ۵۰ بار قسم بخورند و در رابطه با قتل شبه عمد و خطای محض ۲۵ بار کافی است .
لوث چیست ؟
گاهی قرائن و اماراتی موجب ظن قاضی به این امر که شخصی مرتکب جرمی شده ونحوه ی ارتکاب جرم به چه شکل بوده است می شود .
تعریف قانون مجازات اسلامی از لوث
مطابق ماده ۲۳۹ قانون مجازات اسلامی ، هر گاه براسا س قرائن و اماراتی و یا از هر طریق دیگری ، مانند شهادت دادن یک شاهد حاکم به ارتکاب جرم توسط متهم ظن پیداکند از موارد لوث محسوب می شود .
در این ماده به این اشاره کرده که برای تحقق لوث نیاز به ادله اثبات دعوا نیست بلکه از هر راهی این ظن حاصل شود لوث محسوب می شود . به طور مثال هنگامی که جناره ای در مکانی یافت می شود و یک نفر با چاقوی خونین بالای جنازه ایستاده است در این حالت هیچ دلیل معتبرو محکمی برای قاتل شناختن آن شخص وجود ندارد اما قرار گرفتن شخص در آن حالت سبب مظنون شدن قاضی به آن شخص و سبب تحقق لوث می شود در این حالت شاکی میتواند با اجرای قسامه و بدون نیاز به ارائه دلایل دیگر مجرم بودن شخص را ثابت کند و مطالبه قصاص یا دیه کند .
مطابق ماده ۳۱۵ حضور فرد در محل وقوع جرم نشان دهنده ی مجرم بودن وی و تحقق لوث نیست و آن شخص با یک سوگند تبرئه می شود
شرایط تحقق لوث چیست ؟
- امارات ظنی : قرار گرفتن در شرایطی یا وجود شواهدی که ظن ارتکاب جرم را برای قاضی به وجود آورد . اگر بخواهیم امارات ظنیه را بیشتر توضیح دهیم باید از حالتی بگوییم که متهم با قرار گرفتن در آن مظنون به ارتکاب جرم می باشد مانند حالتی که مقتول در اغوش شخصی است که غرق به خون است .
- حضور متهم در محل وقوع جرم یکی از مهم ترین دلایل به وجود آورنده لوث می باشد
- چنانچه شخصی که به عنوان متهم قرار گرفته دارای سابقه ی بد و یا موقعیت اجتماعی مناسبی نباشد و بین مردم به شرارت معروف باشد از شرایط تحقق لوث می باشد .
اگر رای قطعی با استناد به لوث صادر شود قابل اعتراض است ؟
در مواردی مانند واخواهی ، فرجام خواهی ، اعاده دادرسی ، اعتراض شخص ثالت امکان پذیر می باشد .
اگر پس از صدور حکم، بطلان همه یا برخی از سوگندها ثابت شود مانند آنکه برخی از اداءکنندگان سوگند، از سوگندشان عدول کنند یا دروغ بودن سوگند یا سوگند بدون علم، برای دادگاه صادرکننده حکم ثابت شود، مورد از جهات اعاده دادرسی است.
در صورت تحق لوث و عدم درخواست قسامه توسط متهم
اگر شاکی اقامه قسامه نکند و از مطالبه قسامه از متهم نیز خودداری ورزد، متهم در جنایات عمدی، با تأمین مناسب و در جنایات غیرعمدی، بدون تأمین آزاد می شود لکن حق اقامه قسامه یا مطالبه آن برای شاکی باقی میماند.
درخواست قسامه توسط شاکی از متهم
در صورت تحقق لوث اگر شاکی از متهم درخواست قسامه کند اگر اقامه قسامه کند تبرئه می شود در این صورت شاکی حق اینکه این دعوا رامجددا علیه او اقامه کند ندارد و در حالتی که حاضر به اقامه قسامه نشود به پرداخت دیه محکوم می شود.( ماده ۳۱۹ قانون مجازات اسلامی )
قسم خوردن زنان
اگر شاکی زن باشد و هیچ مردی از وابستگان و اطرافیان او در اطراف او وجود نداشته باشد که حاضر به ادای سوگند باشد، زن می تواند ادای سوگند کند ولی حتی اگر یک مرد هم وجود داشته باشد که انجام این امر توسط او امکان پذیر باشد زن نمی تواند اقدام به ادای سوگند کند .
دادگاه بدوی در صورت تحقق لوث و اجرای قسامه
رای بدوی
در خصوص اتهام آقای غ.د. فرزند ع. دایر بر ضرب و جرح عمدی نسبت به خانم ف.ر.، دادگاه با عنایت به محتویات پرونده، کیفرخواست صادره، گواهی پزشکی قانونی و سایر قراین و امارات موجود از جمله نحوه و کیفیت مدافعات متهم موجب حدوث لوث و ظن به ارتکاب صدمات از ناحیه وی و اجرای قسامه توسط شاکیه مستنداً به مواد ۴۸۱ و ۴۸۴ قانون مجازات اسلامی حکم به محکومیت نامبرده به پرداخت نیم درصد دیه کامل انسان به علاوه ۵/۱۰ دینار در حق شاکیه صادر و اعلام مینماید. رأی صادره حضوری و از حیث میزان دیات قطعی است.
رئیس شعبه ۱۱۰۵ دادگاه عمومی جزایی تهران ـ عامل