
قراین و امارات یکی از ادله اثبات دعوی می باشد، اماره دلیلی می باشد کاملا غیر مستقیم می تواند برای قاضی و وکیل مجرب زمینه ساز رسیدن به یک نتیجه باشد و برای رسیدن به واقعیت موثر باشد .
مشاوره حقوقی رایگان با وکیل
۲ ۲۳۰ ۲۳۰ ۰۹۱۲
اماره قضایی و قانونی به دو دسته تقسیم می شوند :
اماره قانونی :
ماده ۱۳۲۱قانون مدنی اشاره دارد که ، اماره عبارت است از اوضاع و احوالی که به حکم قانون یا در نظرقاضی دلیل بر امری شناخته شود .
اماره قضایی :
احوالی است که نشان دهنده ی امری می باشد و دلایل دیگر را تکمیل میکند و به سبب آگاهی بیشتر قاضی به اوضاع و احوال می شود و نتیجه نهایی به، اتخاذ تصمیم کمک میکند ولی قاضی را ملزم به تبعیت از آن نمیکند .
مصادیق اماره قضایی :
میشود پیامکهای تهدید که از طرف قاتل به مقتول داده میتواند اماره ای بر قاتل و یا … بودن فردی باشد که ادعا میکند مرتکب فلان عمل نشده است.
نظریه ای که کارشناس رسمی دادگستری در رابطه موضوعی که مامور به تحقیق آن شده است ارائه داده نمونه ای از اماره قضایی است .
اماره قانونی :
امارات قانونی همان متن قانون می باشد ، قانون اوضاع و احوالی را دلیل بر امری میداند و تا زمانی که دلیل و اماره ای مخالف اماره قانونی وجود نداشته باشد قاضی مکلف به تبعیت ازآن است .
مثال : تصرف به عنوان مالکیت ، دلیل بر مالکیت است مگر آنکه خلاف آن ثابت شود .
مصادیق اماره قانونی :
ماده ۱۰۹ قانون مدنی ،
طفل متولد در زمان زوجیت ملحق به شوهراست البته مشروط براینکه از تاریخ نزدیکی تا زمان تولد کمتر از ۶ ماه و بیشتر از ۲ ماه نگذشته باشد .
ماده ۳۹ قانون مدنی :
دیواری که مابین دو ملک قرار دارد بین آن دو ملک مشترک است، مگر این که خلاف ان ثابت شود .
اعتبار امارات قانونی :
اماره قانونی تازمانی حاکم و دارای اعتباراست که دلیلی نباشد تا خلاف آن را اثبات کند ، مثال : تصرف به عنوان مالکیت دلیل مالکیت است مگر اینکه خلاف آن ثابت شود .
مثال : زمانی که بعد از طلاق زوجه جهزیه را با خود میبرد و زوج با ارائه فاکتور خرید وسایل و با اوردن فروشنده به عنوان شهود مدعی مالکیت خود می شود .
در تعارض اماره قضایی و قانونی :
اماره قانونی ساقط و اماره قضایی دارای اعتبار می باشد .
ظنی بودن قراین و امارات :
قراین و امارات نمیتوانند دلایل قطعی به حساب بیایند و ظنی واحتمالی هستند چرا که ممکن است بر خلاف واقع باشند و تنها برای علم بیشتر قاضی استفاده می شوند .
غیر مستقیم بودن امارات :
امارات دلایل غیرمستقیم هستند و قاضی نمیتواند در حکم خود تنها با استناد به آنها رای صادر کند وبرای تصمیم گیری قاضی کافی نیست و به زبان ساده تر نقش مکمل هستند .
تفاوت دلیل با اماره :
دلیل آن چیزی است که به دادگاه ارائه می دهیم و قاضی مکلف است بر مبنای آن حکم مد نظر راصادر کند ، مانند : سند مالکیت اما اماره ، به تنهایی برای صدور حکم کافی نمی باشد و
تنها میتواند موجب علم قاضی به اوضاع و احوال شود .
در نهایت متوجه میشویم که :
قرائن امارات مستند علم قاضی هستند و شخص برای گرفتن حق خود میتواند به مواد قانونی استناد کند و به انها اماره قانونی می گویند .
همچنین ازتمامی ابزاریا وسیله هایی که مرتبط به موضوع می باشد ومیتواند به مشخص شدن موضوع مبهم در نزد قاضی کمک کند استفاده کنند به آنها اماره قضایی می گویند که میتواند استناد به نشانه ای از ارتکاب جرمی که توسط مجرم در محل وقوع جرم به جا مانده است باشد ، دلیل اینکه اماره قانونی را از ادله اثبات به معنای دقیق کلمه به شمار نمی آوریم این است که ارائه هر دلیل مخالف آن ، ازجمله سند ، شهادت ، و …می تواند آن را از اعتبار ساقط کند .

قراین و امارات
مشاوره حقوقی با وکیل قراین و امارات