رهن ترهین راهن مرتهن

عقد  رهن ترهین راهن مرتهن

رهن ترهین راهن مرتهن:

گاهی اوقات مدیون مالی را به عنوان ضمانت نزد طلبکار خود می گذارد تا در صورتی که دین توسط مدیون پرداخت نشد  ، حق طلبکارضایع نشود و بتواند  طلب خود را از مالی که به عنوان وثیقه نزد او گذاشته شده ،وصول کند که این عمل تحت عنوان عقد رهن امکان پذیر است .

ارکان عقد رهن

راهن : کسی که مال را جهت ضمانت به طلبکار خود می دهد راهن نام دارد .

مرتهن : کسی که مال به عنوان وثیقه نزد او گذاشته می شود، مرتهن نام دارد .

مال مرهونه : به مالی که موضوع عقد رهن می باشد رهینه  یا مال مرهونه می گویند .

رهن ترهین راهن مرتهن
رهن ترهین راهن مرتهن

چه مالی می تواند موضوع عقد رهن قرار بگیرد ؟

 مطابق ماده ۷۷۴ قانون مدنی ، مالی که به عنوان ضمانت نزد طلبکار گذاشته می شود باید عین معین باشد و رهن دین و منفعت امکان پذیر نیست و باطل است . مطابق با قانون ، موضوع عقد رهن باید عینی معین باشد که فروش آن مجاز است ، تا در صورتی که راهن دین خود را ادا نکرد، مرتهن بتواند با فروش رهینه دین خود را وصول کند .

آیا مال مورد رهن تا زمان ادای دین باید در قبض مرتهن باقی بماند ؟

قبض مال به مرتهن شرط صحت عقد رهن است(بعبارت دیگر عقد رهن عقد عینی است) اما لازم  نیست که مال همیشه دست مرتهن باقی بماند و وجود عقد رهن جهت ضمانت برای او کافی می باشد . مطابق ماده ۷۷۲ قانون مدنی ، مال مرهون باید به قبض مرتهن یا به تصرف کسی که بین طرفین معین می گردد داده شود ولی استمرار قبض شرط صحت معامله نیست.

فسخ عقد رهن توسط چه کسی امکان پذیر است ؟

در رابطه با فسخ عقود ابتدا باید بدانیم که یک عقد لازم است یا جایز .

عقد لازم عقدی است که امکان فسخ آن وجود ندارد و عقد جایز عقدی است که هر زمان اراده کنند امکان فسخ آن وجود دارد .

عقد رهن نسبت به راهن لازم و نسبت به مرتهن جایز محسوب می شود . در اصل عقد رهن ،دادن ضمانت به شخصی است که حق او در معرض تضییع می باشد به همین دلیل حق فسخ این عقد به مرتهن داده شده است و او می تواند همانند هر صاحب حقی از حق خود چشم پوشی کند اما بدهکار که همان راهن است نمی تواند برخلاف منافع مرتهن عقد را یکجانه فسخ نماید.

فوت طرفین عقد رهن ، چه تاثیری در آن دارد ؟

عقد رهن  تا زمانی که دین ادا نشود ،به قوت خود باقی می ماند و فوت هر یک از طرفین تاثیری بر روی آن نمی گذارد . تنها در صورت فوت مرتهن  ، این حق برای راهن وجود دارد که تقاضا کند که مال مورد رهن به شخصی غیر از ورثه انتقال پیداکند .

رهن ترهین راهن مرتهن
رهن ترهین راهن مرتهن

فروش مال مورد رهن توسط مرتهن به چه شکل صورت میگیرد ؟

فروش رهینه توسط مرتهن  به دو شکل صورت می پزیرد . گاهی راهن ضمن عقد یا به صورت جداگانه  وکالت فروش رهینه را  در صورت عدم وصول دین  به مرتهن می دهد که در این صورت مرتهن با فروش مال مرهونه به راحتی طلب خود را وصول می نماید.

در حالتی که مرتهن وکالت فروش نداشته باشد باید به دادگاه مراجعه کند و تقاضای اجبار مرتهن به ادای دین را داشته باشد .

منافع مورد رهن متعلق به چه کسی می باشد ؟

منفعت حاصل از یک مال متعلق به مالک آن مال است و  از آنجایی که عقد رهن سبب مالکیت مرتهن نمی شود ،منافع حاصله متعلق به راهن است  . البته  طرفین ضمن عقد می توانند در رابطه با مالکیت منافع  توافق کنند .

ماده ۷۸۶ قانون مدنی بیان میکند ؛  در صورتی که منافع حاصله منفصل باشد ، متعلق به راهن می باشد ؛در اینجا منظور از منافع منفصل منافعی هستند که به خود عین متصل نیستند . مانند زمانی که شخصی یک قطعه زمین را به عنوان ضمانت به شخصی رهن می دهد ؛ در صورتی که درآن زمین درخت میوه وجود داشته باشد ، میوه ی حاصله از درخت متعلق به راهن می باشد .

منافع متصل منافعی هستند که از عین جدایی ناپذیرند ،مثل افزایش قیمت مال مرهونه که در این موارد منافع متصل متعلق به مرتهن می باشد.

منظور از رهن مکرر چیست ؟

امکان این امر وجود دارد که یک  مال برای دیون مختلف تحت عنوان عقد رهن به عنوان وثیقه قرار بگیرد ؛به عبارت ساده تر مدیون می تواند مالی که در عقد رهن به عنوان وثیقه پرداخت دین قرار داده  ، برای دین دیگری به عنوان وثیقه قرار دهد و در صورتی که  نیاز به فروش مال شد طلب مرتهن اول در اولیت قرار دارد و ابتدا آن وصول می شود .

رهن ترهین راهن مرتهن
رهن ترهین راهن مرتهن

رهن ترهین راهن مرتهن رهن ترهین راهن مرتهن رهن ترهین راهن مرتهن

2 نظر در مورد “رهن ترهین راهن مرتهن

  1. ممونم از سایت خوب و مفید شما!
    در ضمن بنده تقاضای دارم، لطف کنید راجع به ید مرتهن در فقه حنفی بنده را یاری رسانید ممنون می شوم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس بگیرید
آدرس